GO BACK
        TO MENU

        Transformatie

        Aan een van de doorgaande wegen naar de binnenstad van Amersfoort is een bijzondere transformatie gerealiseerd. Een bestaande stadsvilla met kantoorruimte is getransformeerd tot vijf stijlvolle en duurzame stadsappartementen. De voorzijde bestaat uit een karakteristiek bestaand pand uit de 19e eeuw. Aan de achterzijde is een gestapelde houten uitbreiding van gelamineerde spanten gerealiseerd. De houten aanbouw verzacht de compleet versteende achterzijde en verenigt het pand met het park de Zonnehof die hier op uit loopt.

         

        Duurzaam

        De stapeling van houten spanten tegen de bestaande stadsvilla geeft maximale vrijheid aan de nieuwe bewoners om hun huis naar eigen wens in te richten. Elke woning is uniek in vorm, en is ruimtelijk door de hoge plafonds. Door een slimme stapeling van elementen zijn de appartementen voorzien van ruime terrassen. Kortom, moderne appartementen waar de historie nog voelbaar en zichtbaar is.

        Gezonde stad

        De stadsvilla met compleet houten aanbouw, circulair en energie efficiënt, levert een geweldig positieve bijdrage aan een gezonde stad. De levensloopbestendige woningen die hierin gekomen zijn, geven het bestaande pand een nieuwe passende bestemming. De constructie van de aanbouw is compleet van hout en demontabel. Nadat de constructie in 3d uitgewerkt en geprefabriceerd is kon deze binnen een week worden gemonteerd. Daarnaast is het pand energie efficiënt door de warmtepomp met grondbron, pv-panelen en goede isolatie van bestaand en nieuw.

         

        Andere wereld

        Aan de voorzijde heeft het bestaande pand weer het karakter van een woonhuis gekregen, zoals het ooit is gebouwd. De kantooruitstraling uit de jaren ‘60 is teruggedraaid door de oude gevelopeningen op een abstracte manier terug te brengen, in combinatie met het terug brengen van de balkons. Met de nieuwbouw aan de achterzijde wordt een contrast gecreëerd in vorm, materiaal en kleur, omdat de voor- en achterzijde zich in een compleet andere wereld bevinden. De houten nieuwbouw draagt zo bij aan een nieuw en levendig binnenterrein.

        Woning

        Voor een van de woningen hebben we ook meegedacht met de verdere invulling. Met de geheel eigen sfeer zijn de ruimten eigen gemaakt.
        De wens van de bewoners was om met zwarte kleuren te werken maar ook het bestaande gebouw recht te doen. Het kleurenpallet moest daarom veel zwart bevatten. Het werd een mooi samenspel om er voor te zorgen dat de donkere kleuren in balans zouden komen met het ruimtelijke gevoel.