GO BACK
    TO MENU

    Bij de Tuinman

    De Hoorneboeg ligt als een mysterieuze heuvel op de Hoorneboegse Heide. De Buitenplaats kreeg in 2018 een nieuwe invulling als Culturele Buitenplaats, met aandacht voor cultuur, natuur en spiritualiteit.

    ENSEMBLE

    De getransformeerde moestuin is het deelgebied van de voormalige buitenplaats. Het bestaat uit een ensemble van gebouwen en een voormalige moestuin, dat samen een gemeentelijk monument vormt. De monumentale tuinmanswoning is getransformeerd tot restaurant en de kas wordt vanuit een ruïne opnieuw opgebouwd tot lunchruimte en plantenkas. De houten schuur is aangepast tot ciderij waar je nu de lekkerste biologische cider kunt proeven en er zijn twee duurzame bedrijfswoningen gerealiseerd .

    RESTAURANT

    De tuinmanswoning op de buitenplaats maakt onderdeel uit van de oudste kern. Dit gebouw heeft een prominente nieuwe rol binnen het ensemble door de nieuwe functie als restaurant. Het gebouw blijft onaangetast en het restaurant is er in gegoten waardoor de oorspronkelijke sfeer en uitstraling kan worden behouden. De opgave was om een bruikbaar restaurant en keuken te ontwerpen binnen deze voorwaarden met bijbehorende eisen van HACCP en horecavergunning. Het restaurant serveert dagelijks vegetarische gerechten. De gerechten zijn gebaseerd op het seizoen, de oogst van de moestuin en andere lokale telers en kwekers. Gasten kunnen genieten van de knusse intieme sfeer van de oude tuinmanswoning of van het terras aan de moestuin.

    KAS

    De kas was in de afgelopen jaren vervallen tot een ruïne. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van het ensemble en de moestuin. De kas is opnieuw in ere hersteld en gerestaureerd met een geïsoleerde glaskap. Zo kan het klimaat in de kas beter worden gereguleerd voor het nieuwe gebruik: er worden niet alleen planten opgekweekt, maar ook ontbijten, lunches en diners verzorgd voor landgoedgasten. Het concept van de restauratie was om de ruïne te fixeren en niet terug te brengen in oude staat, maar te voorzien van een moderne glaskap, zodat het verhaal van de oude kas in stand blijft.

    Bij De Tuinman – Eten en drinken op de Hoorneboeg